Oamenii de ştiinţă susţin că este posibil ca o furtună solară care a avut loc recent să producă o serie de aurore boreale spectaculoase, scrie Daily Mail.
Pe de altă parte, experţii se mai aşteaptă ca transmisiile radio să fie perturbate timp de câteva zile din cauza radiaţiei emise de furtună, care a cauzat furtuni magnetice când fluxul de particule emis a ajuns în contact cu câmpul magnetic al Pământului. Conform experţilor, transmisiile radio ar putea suferi întreruperi până în data de 31 decembrie, lucru care va afecta aparate precum sisteme GPS, telefoane mobile şi radiouri.
Această furtună solară face parte dintr-o serie de activităţi mai puternice pe care Soarele le are o dată la 11 ani. Vârful activităţii solare va avea loc abia în 2013. O furtună solară împrăştie milioane de tone de gaze, raze X şi radiaţii ultraviolete cu o viteză de opt milioane de kilometri pe oră. Materia împrăştiată în spaţiu are o temperatură de 100 de milioane de grade Celsius.
Aurorele boreale se formează atunci când particulele ionizate emise de Soare sunt captate de câmpul magnetic al Pământului. Astfel, se produc ionizări masive în atmosfera Pământului, ceea ce produce emisii luminoase intense - aurolele boreale. Totuşi, aceste particule emise de Soare pot cauza furtuni magnetice care, în cazuri extreme, pot întrerupe transmisiile prin satelit sau chiar alimentarea cu energie electrică.
0 comentarii: