Timp de 160 de ani au zacut intr-un laborator prafuit, departe de lumea stiintei, din cauza ca nu au fost niciodata trecute intr-un registru oficial. Stranse cu grija de tanarul Darwin de pe teritoriul Americii de Sud, fosilele devenite tezaur au fost descoperite abia acum, in mod total intamplator.
Noua descoperire aduce noi informatii despre perioada de formare a cercetatorului Charles Darwin, care dupa varsta de 20 de ani a inceput sa studieze plantele tropicale si viata din salbaticie. Aceasta etapa a fost definitorie pentru teoria evolutionista pe care avea s-o formuleze mai tarziu.
Placutele purtand semnatura lui Darwin au fost descoperite de Howard Falcon-Lang, paleontolog la Universitatea din Londra, in timp ce cauta alte materiale stiintifice in depozitul Centrului geologic britanic din Keyworth, Nottinghamshire. Falcon-Lang a dat de urmele unor inscrisuri care consemnau existenta unor "plante fosile neinregistrate" intr-un fost laborator, asa ca a decis sa arunce o privire. "Nu mi-a venit sa cred cand am descoperit sutele de diapozitive pentru microscop. Printre primele pe care le-am gasit era semnatura "C. Darwin Esq". Aceasta descoperire va permite o analiza amanuntita in activitatea stiintifica a lui Charles Darwin. Acea perioada este una foarte importanta in istoria stiintei, avand in vedere ca vorbim despre omul care a pus bazele teoriei evolutiei intregii umanitati", a declarat Falcon-Lang, scrie bzi.ro.
Cele 314 placute gasite de specialistul britanic cuprind si fosile ale unor plante de acum 40 de milioane de ani, culese de pe o insula din apropierea coastei chiliene. Una dintre ele contine o ramasita a unei ciuperci de dimensiunea unui arbore care era raspandita pe Pamant acum 400 de milioane de ani in urma, pe vremea cand planeta avea o clima atat de calda incat nu exista gheata nici in zona polara. Fosilele au fost conservate prin sectionarea mostrelor de plante, slefuirea si fixarea lor intre doua lamele de sticla transparenta, pentru a putea fi studiate la microscop. "Sunt ramasite ale unor arbori de acum 100 de milioane de ani, din perioada de sfarsit a dinozaurilor. Sunt materiale demne de proza lui Jules Verne, iar oamenii de stiinta sunt abia la inceputul procesul de studiere a importantei stiintifice pe care aceasta descoperire o are", adauga Falcon-Lang.
0 comentarii: