Un glob mare intr-un blog mic !!!

luni, 16 ianuarie 2012

DESCOPERIREA care schimbă lumea. O particulă-minune RĂCEŞTE Pământul

Stefan | 14:10 | | |

Cercetătorii au descoperit o moleculă capabilă să neutralizeze poluanţi ca dioxidul de azot şi dioxidul de sulf, informează tgdaily.com.


Particulele cu aceste calităţi formidabile poartă numele de biradicali Criegee. Existenţa lor a fost prezisă încă din anii 50, dar este pentru prima dată când acest biradicali sunt izolaţi şi măsuraţi. 

Un studiu condus de Universitatea din Manchester, Universitate Bristol şi Laboratoarele Naţionale Sandia a concluzionat că biradicalii Criegee accelerează formarea în atmosferă a sulfaţilor şi nitraţilor. Compuşii duc la formarea de aerosoli şi, ulterior, la formarea de nori. 

Unul dintre autorii lucrării, dr. Carl Percival, a spus că acest rezultat poate fi punctul de plecare în căutarea de soluţii geoinginereşti de răcire a planetei. Însă, se pare, planeta va reuşi să se răcească de la sine, dacă menţinem zonele verzi. 

"Pentru prima dată, am putut analiza cât de rapid reacţionează radicalii Criegee. Rezultatele ne vor ajuta să înţelegem capacitatea planetei de a neutraliza compuşi periculoşi. Asta ar putea avea implicaţii serioase în probleme ca schimbarea climatică sau poluarea", a spus Percival, de la Universitatea din Manchester.

"Principala sursă de biradicali Criegee nu depinde de lumina Soarelui. Un ingredient important de care este nevoie pentru producerea de biradicali Criegee sunt unele substanţe eliberate în atmosferă în mod natural de plante. Aşadar, ecosistemele naturale ar putea juca un rol esenţial în răcirea planetei", a adăugat Percival.

0 comentarii:

Arată emoticoane