Un glob mare intr-un blog mic !!!

duminică, 22 ianuarie 2012

Rusia vrea să construiască o bază permanentă pe Lună

Stefan | 17:33 | | |

Agentia Spatiala a Rusiei, Roscosmos, poarta discutii cu Agentia Spatiala Europeana si cu NASA, pentru infiintarea unei baze de cercetare cu personal uman pe Luna.


Anuntul in acest sens a fost facut de presedintele Roscosmos, Vladimir Popovkin, citat de agentia Ria Novosti. “Astazi stim suficient de mult despre Luna, stim ca exista apa in zonele polare”, a explicat Popovkin.
Potrivit acestuia, exista doua variante: fie o baza permanenta pe suprafata Lunii, fie o statie spatiala amplasata pe orbita Lunii.

Seful Roscosmos a anuntat ca Rusia pregateste si doua misiuni fara echipaj uman catre satelitul Terrei, pana in anul 2020, denumite Luna Glob si Luna Resource.

Anul trecut, premierul Rusiei, Vladimir Putin, declara ca baza permanenta ruseasca ar putea fi amplasata in zona polului nord al Lunii, in apropierea unor surse de apa.

Ideea de infiintare a unei baze permanente, cu echipaj uman, pe Luna a mai fost analizata in Rusia si SUA in perioada “Razboiului rece”, in anii ’50.

Singurul astronaut roman, Dumitru Dorin Prunariu, membru al echipajului spatial comun romano-sovietic, este insa sceptic in privinta sanselor unei baze umane pe Luna. Dumitru Prunariu a declarat, pentru Green Report, ca “programe de om pe Luna exista in planurile de lunga durata ale mai multor state. Dar deocamdata nu detin tehnologia necesara. Un asemenea program dureaza cel putin 15-20 de ani, din momentul lansarii. Cel mai devreme putem vorbi despre o baza pe Luna dupa anul 2050”.

0 comentarii:

Arată emoticoane