Un glob mare intr-un blog mic !!!

marți, 27 martie 2012

Detectoarele de metal ştiu câţi bani ai în buzunar

Stefan | 21:33 |

De ceva timp există o legendă urbană care spune că benzile de siguranţă din bancnote permit agenţiilor guvernamentale să afle câţi bani are un individ în portofel. Acum, se pare că această teorie a conspiraţiei este pe jumătate adevărată, căci specialiştii spun că detectarea şi numărarea bancnotelor se poate realiza dacă acestea sunt imprimate cu cerneală magnetică.
Acest tip de cerneală este deja folosită de distribuitoarele automate de băuturi reci şi snacks pentru a verifica autenticitatea bancnotelor, dar fizicienii Christopher Fuller şi Antao Chen de la Universitatea din Washington, SUA, au observat că teancurile mari de bani conţin destul material magnetic pentru a putea fi detectate de la distanţă şi ar putea ă le permită oamenilor legii să prindă infractorii care încearcă să treacă bani clandestin într-o altă ţară.
Specialiştii au descoperit că un simplu detector de metale poate identifica o bancnotă de un dolar de la o distanţă de 3 centimetri. Mai mult, acoperirea bancnotei cu plastic, carton sau material textil nu a reuşit să blocheze total semnalul. Adăugarea mai multor bancnote a dus la creşterea intensităţii semnalului, făcând posibilă numărarea bancnotelor. Cu toate acestea, estimarea sumei de bani este dificilă, pentru că toate bancnotele, indiferent de valoare, au aceeaşi cantitate de cerneală magnetică.
Utilizarea unor detectoare mai mari, precum cele folosite în aeroporturi, creşte posibilitatea de detectare. Însă, în acest caz, detectarea bancnotelor este dificilă pentru că multe alte surse ar putea interfera cu semnalul.
Markus Kuhn, un specialist IT de la Universitatea Cambridge, consideră că ideea de a detecta astfel prezenţa bancnotelor este de mare interes, însă detectoarele de metal ar putea da un răspuns similar şi pentru alte obiecte magnetice din bagaj, precum cablurile de alimentare.El sugerează adăugarea unor echipamente care să verifice şi alte caracteristici ale semnalului, pentru a permite o detectare mai precisă.
Sursa: New Scientist

0 comentarii:

Arată emoticoane