Un glob mare intr-un blog mic !!!

luni, 23 aprilie 2012

Iceberg este prima balenă ucigaşă de culoare albă zărită în sălbăticie (VIDEO)

Stefan | 20:56 | |

Oceanografii şi biologii din cadrul Whale and Dolphin Conservation Society (WDCS) au descoperitprima balenă ucigaşă sălbatică de culoare albă. Exemplarul respectiv înota în apele care scaldă coastele Peninsulei Kamceatka din Orientul Îndepărtat al Rusiei.
Este vorba de un mascul adult, botezat Iceberg de către cercetători, pe baza coloritului său alb. Iceberg pare a fi sănătos şi duce o existenţă normală în cadrul grupului său de balene ucigaşe.
Iceberg este prima balenă ucigaşă observată liberă în natură. Cazuri de albinism s-au mai raportat la diverse specii de balene şi delfini, dar la orci (sau balene ucigaşe, cum li se mai spune) a mai fost observat un singur exemplar alb, care s-a născut în captivitate şi a murit la o vârstă fragedă într-un delfinariu din Canada, în anul 1972.
Iceberg a fost descoperit de către un grup ce cercetători - ruşi şi de alte naţionalităţi -, condus de către Eric Hoyt, un celebru expert în viaţa balenelor ucigaşe, precum şi un ecolog renumit şi autor al unor studii despre cetacee.
"Am mai observat alţi doi masculi albi de orcă în apele Kamceatkăi, dar erau pui, pe când acesta este primul adult observat. Iceberg prezintă o înotătoare dorsală înaltă de peste 2 metri, tipică unui mascul adult, care are cel puţin vârsta de 16 ani. Iceberg pare să fi reuşit să se integreze social în grupul său. Ştim că în cadrul grupurilor de orci care se hrănesc preponderent cu peşte, toţi puii stau cu mamele lor pentru tot restul vieţii şi, din câte am observat, Iceberg înoată de obicei în dreapta mamei sale, fiind flancat uneori de fraţii săi cu colorit obişnuit.", declară dr. Hoyt.
Orcile devin mature la vârsta de 15 ani, iar masculii pot atinge chiar 50-60 ani, cu toate că majoritatea trăiesc în medie circa 30 ani.
Oamenii de ştiinţă nu au reuşit să identifice cauza culorii neobişnuite a lui Iceberg. Chima, tânărul mascul de orcă decedat în anul 1972, suferea de maladia Chediak-Higashi, o degenerescenţă care provoacă albinism parţial, precum şi o serie de complicaţii medicale.

Sursa: BBC News
Sursa foto: Russian Orca

0 comentarii:

Arată emoticoane