Un glob mare intr-un blog mic !!!

vineri, 15 iunie 2012

10 Lucruri pe care nu le stiai despre Statia Spatiala Internationala

Stefan | 14:34 |

Staţii Spaţială Internaţională (ISS) este una dintre cele mai mari realizări umane şi tehnologice din istoria noastră. Agenţiile spaţiale din Statele Unite, Rusia, Europa, Japonia şi Canada au venit împreună pentru un scop comun în numele ştiinţei şi educaţiei. Este un simbol de excelenţă tehnologică şi o marturie a ceea ce putem realiza prin colaborare şi lucrul în echipă. Aici sunt 10 lucruri pe care nu ar fi cunoscut despre Staţia Spaţială Internaţională.

1.Staţia Spaţială Internaţională a marcat aniversarea a 10 de ocupaţie umană continuă pe 2 noiembrie 2010. Din Expedition 1, care a lansat 31 octombrie 2000, şi andocat 2 noiembrie, statia spatiala a fost vizitat de 196 de persoane din opt ţări diferite.

2.Staţia Spaţială Internaţională poate fi vazuta de pe Pamant cu ochiul liber, şi este cel mai mare satelit artificial care a orbitat in jurul Pamantului vreodată.



3. De la primul modul, Zarya, a lansat, la 01:40 EST pe 20 noiembrie, 1998, ISS a facut un total de 68,519 orbite de planeta noastră, sau de aproximativ 1,7 miliarde de mile (2.7 miliarde de km) de pe contorul de parcurs sale.

4. Ca din 2 noiembrie data de aniversare s-au înregistrat 103 de lansari de la statia spatiala: 67 vehicule ruseşti, 34 de navete spaţiale, unul european si un vehicul japonez. Un total de 150 



de spacewalks au fost efectuate în sprijinul Adunării Space Station în valoare totală de mai mult de 944 de ore.


5.ISS este operată de echipaje de expeditie de sase astronauti si cosmonauti, cu programul de staţia de a menţine o prezenţă neîntreruptă uman în spaţiu, de la lansarea de Expedition 1 pe 31 octombrie 2000, un total de 10 de ani şi 105 zile.Programul deţine astfel recordul curent pentru cea mai lungă prezenţa neîntreruptă uman în spaţiu, depasind recordul anterior de 3,644 de zile, stabilit la bordul Mir.


6.ISS serveşte ca un laborator de cercetare care are un mediu în care echipajele de microgravitatie efectua experimente în biologie, chimie, medicina, fiziologie si fizica, precum şi observaţii astronomice şi meteorologice.


7.Staţia Spaţială, inclusiv matrice sale solare de mari dimensiuni, se întinde pe suprafaţa unui teren de fotbal din SUA, inclusiv si zonele de capăt, şi are o greutate de (375,481kg).Complexul dispune de  o sala  mai mult decât locuibile, casa cu cinci dormitoare, şi are două băi şi o sală de gimnastică.

8. 3.3 milioane linii de cod software-ului de pe teren suporta 1,8 milioane linii de cod software de zbor.

9.The entire 55-foot robot arm assembly is capable of lifting 220,000 pounds, which is the weight of a Space Shuttle orbiter.

10.  De la 75 pina la90 de kilowaţi de putere pentru ISS este furnizat de un cimp de panouri solare.

0 comentarii:

Arată emoticoane