Un glob mare intr-un blog mic !!!

duminică, 25 decembrie 2011

Tromba de foc solara spectaculoasa,filmata de NASA(Video)

Stefan | 15:19 | |

O eruptie solara impresionanta a fost capturata de camerele de filmat ale sondei spatiale NASA, Solar Dynamics Observatory in 24 decembrie 2011. Ejectia de masa coronala proiectata inspatiu este masiva, dar nu este indreptata spre Pamant. 

O tromba de plasma a izbucnit din pata solara, denumita AR 1386, in primele ore ale zilei de 24 decembrie 2011, informeaza Space Weather.

Camerele de filmat de la bordul sondei spatiale NASA, Solar Dynamics Observatory, au inregistrat o explozie impresionanta, mai putin obisnuita.

Aceasta eruptie solara a fost de clasa C5 si a aruncat in spatiu o ejectie de miliarde de tone de masa coronala (CME), dar ea nu este directionata spre Pamant. 

Nivelul eruptiilor solare se incadreaza intr-un ciclu de 11 ani, iar intensitatea acestora este clasificata pe mai multe trepte (A, B, C, M sau X). Cele mai puternice explozii solare fiind de clasa X.

Furtunile geomagnetice din preajma Craciunului sunt in general putin probabile. Cu toate acestea, regiunea solara activa care a provocat eruptia de plasma va fi pozitionata spre Pamant, in zilele urmatoare si este posibil sa asistam la primele furtuni solare din 2012.

0 comentarii:

Arată emoticoane