Un glob mare intr-un blog mic !!!

marți, 22 noiembrie 2011

Zece lucruri pe care nu le știai despre Galaxia noastră

Stefan | 22:37 |

Zece lucruri pe care nu le știai despre Galaxia 
noastră
Galaxia noastra este un loc in Univers unde s-au format sute de miliarde de stele. Asta stiati. Dar restul?
1. Este o galaxie spirala barata
Se credea pana acum cativa ani ca traim intr-o galaxie spirala, in care bratele spirale se desfasoara direct din nucleu. La unele galaxii, bratele spirale se desfasurau dintr-o regiune alungita in care se intalneau stele galbene batrane, numita bara. Galaxia noastra este la fel. O galaxie spirala barata. Bara centrala este mare, avand 27.000 ani lumiuna lungime.
2. In centrul sau se afla o gaura neagra
Toate stelele din galaxie se rotesc in jurul nucleului acesteia. Acolo, ascunsa de norii de praf si gaz, se afla o gaura neagra, un obiect de 4 milioane de ori mai masiv decat Soarele si totusi mic cat distanta Soare-Mercur. Nici o raza de lumina nu este emisa de obiect, iar stelele cele mai apropiate se rotesc in jurul sau cu viteze de mii de km pe secunda.
3. Este canibal
Nu este cazul sa ne rusinam totusi. Toate galaxiile mari si-au mancat din „semeni”. Cel putin trei galaxii mai mici sunt consumate in prezent de a noastra. Acestea sunt distorsionate, deformate in adevarate „fluvii  stelare”.
4. Traieste intr-o zona linistita
Galaxia se afla in „Grupul Local”. Este cel mai masiv membru al unui grup care contine alte 40-50 de galaxii. Doar galaxia din Andromeda pare putin mai mare, restul fiind galaxii pitice, aglomerari de cateva milioane de stele.
5. Traieste in suburbie
Galaxiile se aduna in roiuri si super-roiuri. Roiul de galaxii din Virgo se afla la 60 milioane ani lumina departare si ne atrage gravitational. Daca acesta ar fi centrul unui oras mare, locul in care se afla Galaxia este un cartier marginas.
6. Vedem numai 0,000003% din ea
Cele 6000 de stele vizibile cu ochiul liber, imprastiate pe bolta cereasca, reprezinta doar o mica fractiune din cele 200 de miliarde aflate in galaxia noastra. Cele mai indepartate stele vizibile cu ochilul liber se afla la aproximativ 1000 de ani lumina de noi (cu mici exceptii). Restul nu se pot vedea fiind prea indepartate.
7. 90% din Galaxie este invizibila
Din miscarea stelelor in jurul nucleului galactic s-a observat ca forta de atractie a gaurii negre centrale nu atat de mare incat sa tina pe orbita cele mai indepartate stele. Tot in acest fel s-a calculat si masa Galaxiei. Problema apare cand se compara masa galaxiei cu cea a tuturor stelelor din ea. Rezultatul este urmatoru: stelele din galaxie constituie doar 10% din masa ei. Restul de 90% sunt invizibile. Astronomii numesc aceasta materie invizibila „materie intunecata”.
8. Bratele spirale sunt o iluzie optica
Bratele spirale sunt regiuni unde obiectele care se rotesc in jurul nucleului galactic sunt fortate sa incetineasca. Astfel se aduna mase de gaz care se ciocnesc si dau nastere stelelor. Vedem brate spirale pentru ca obiectele aflate acolo stralucesc mai puternic decat cele aflate in brate.
Bratele spirale sunt asemanatoare cu regiunea de pe autostrada unde se afla o masina care merge mai incet. Masinile care vin din urma incetinesc, depasesc si se duc mai departe. La fel si stelele din Galaxie. Ajung in bratul spiral, incetinesc, depasesc si pleaca mai departe.
9.  Este deformata
Gravitatia galaxiilor vecine au deformat-o pe a noastra. Majoritatea galaxiilor sunt asa. Nu este un disc perfect, o parte fiind indoita in sus, alta in jos.  Gravitatia satelitilor acitoneaza local iar acest lucru duce la indoirea Galaxiei.
10. Va mai exista doar 5 miliarde de ani
Toate stelele din galaxia din Andromeda se apropie de noi cu 200 de km in fiecare secunda. Peste numai 5 miliarde de ani cele doua galaxii se vor ciocni, formand o noua galaxie care va contine stelele amandurora. Viitorul Soarelui este incert. Poate fi azvarlit in spatiu, poate ramane in noua galaxie formate sau se poate ciocni cu o alta stea (varianta cea mai putin probabila).

3 comentarii:

  1. ce parere aveti despre aceata informatie ,eu cred ca pt cei care le place astronomia e utila :D si pt celalti toto e bine sa stie unde traesc adiak in ce fel de galaxie :D:):):)

    RăspundețiȘtergere
  2. Da e foarte utila!!! Sint interesata de astrofizica, dar nu am stiut o buna parte din informatia din acest articol, cum ar fi marimea galaxiilor din jurul galaxiei noastre si ca cea mai mare e Andromeda. Valeria Borta

    RăspundețiȘtergere
  3. :):):) ma bucur ca tia placut informatia si ms :)

    RăspundețiȘtergere