Un glob mare intr-un blog mic !!!

miercuri, 14 decembrie 2011

Descoperirea fizica

Stefan | 22:36 |


Un grup de cercetatori de laUniversitatea Tehnologica Chalmers din Goteborg (Suedia) au anuntat ca au creat in vid fotoni(particule elementare de radiatie luminoasa). Daca se dovedeste adevarat, acest experiment extraordinar dovedeste existenta mecanicii cuantice.
Una dintre cele mai uluitoare predictii ale teoriei cuantice moderne este aceea ca spatiul vid nu este gol. De fapt, in vid misuna particule virtuale, care apar si dispar. Aceste fluctuatii ale vidului au si consecinte masurabile, cum ar fi modificarea momentului magnetic al electronului.
Dar aceasta este o dovada indirecta a variatiilor vidului. Cercetatorii au cautat o modalitate de a observa mai direct particulele virtuale care compun vidul cuantic. 40 de ani mai tarziu, in 1970, G. Moore a sugerat ca o oglinda ce este deplasata cu o viteza apropiata de cea a luminii ar putea transforma fotonii virtuali in fotoni reali direct observabili. Acest efect a fost numit ulterior Efectul Dinamic Casimir (DCE).
Fizicienii suedezi au comunicat pe 25 mai 2011 ca au observat experimental pentru prima data acest Efect Dinamic Casimir, folosind un dispozitiv cuantic superconductor de interferenta (SQUID). Fizicienii au modulat inductanta acestui SQUID, aplicandu-i un flux magnetic. Astfel, SQUID-ul s-a comportat asemeni unei oglinzi ideale, osciland cu o viteza de aproximativ 5% din viteza luminii. Au fost obtinuti astfel fotoni reali (iesind din SQUID), ale caror imagini clare au fost publicate de catre cercetatorii din Suedia.

2 comentarii: