Un glob mare intr-un blog mic !!!

vineri, 13 ianuarie 2012

Cinci lucruri pe care nu le ştiai despre Lună GALERIE FOTO

Stefan | 15:12 | | |

În ciuda descoperirilor ştiinţifice tot mai avansate, singurul satelit natural al Terrei, Luna, continuă să-i fascineze pe oameni.


În noaptea de 8 spre 9 ianuarie 2012, craiovenii au observat pe cer un halo format în jurul Lunii. Mulţi dintre ei au fotografiat fenomenul şi au trimis pozele, pe care le puteţi vedea în GALERIA FOTO de mai sus, pe adresa martorocular@realitatea.net.

Fenomenul suprins este un halo de 22 de grade, care se formează uneori în jurul Lunii şi a Soarelui în urma refracţiei luminii produse de cristalele de gheaţă hexagonale din atmosferă. El nu afectează în niciun fel condiţiile climaterice sau atmosferice.


Iată mai jos cinci lucruri interesante despre singurul satelit natural al Terrei:
  1. Luna este al cincilea cel mai mare satelit din sistemul solar şi cel de-al doilea cel mai dens satelit, după Io, un satelit al planetei Jupiter.
  2. Luna se învârte în jurul Terrei la o distanţă echivalentă cu de 30 de ori diametrul planetei noastre. Pe cer are o mărime aproximativ egală cu Soarele, ceea ce face posibilă existenţa eclipselor totale de soare.
  3. Praful selenar are o textură asemănătoare zăpezii şi are un miros de praf de puşcă folosit.
  4. Apa în formă lichidă nu poate exista pe Lună. Radiaţiile solare fac ca moleculele de apă să se descompună, fenomen numit fotodisociere. Cu toate astea, oamenii de ştiinţă cred că pe Lună se află depozite de apă îngheţată.
  5. Din cauza unei iluzii optice semnalate pentru prima oară în secolul VII î.e.n., Luna pare mai mare când se află în preajma orizontului.

0 comentarii:

Arată emoticoane