Un glob mare intr-un blog mic !!!

duminică, 22 ianuarie 2012

Un meteorit descoperit în Maroc provine de pe Marte

Stefan | 17:46 | | |

Un meteorit rar de şapte kilograme, a cărui prăbuşire în Maroc a fost observată în 2011, provine de pe planeta Marte, au confirmat experţii, care consideră că descoperirea este preţioasă atât pentru ştiinţă, cât şi pentru colecţionarii pasionaţi de aceste corpuri cereşti, informează AFP.


Un grup de opt experţi de la Meteoritical Society, organism ştiinţific de referinţă, a analizat timp de peste o lună fragmente din acest meteorit şi a concluzionat că acesta provine într-adevăr de pe Marte, a precizat Carl Agee, directorul Institute of Meteoritics din cadrul Universităţii din New Mexico.

"Această descoperire are o importanţă uriaşă, prin prisma calităţii meteoritului", care nu a fost contaminat, întrucât nu a petrecut o perioadă îndelungată pe planeta noastră înainte de a fi descoperit, a explicat acelaşi specialist.
Raritatea acestei roci marţiene, care a primit numele Tissint, constă în faptul că este doar a cincea a cărei prăbuşire pe Terra a fost observată de martori, a subliniat Carle Agee, al cărui institut a achiziţionat o bucată de 108 grame.
Meteoritul provine din resturile care au rezultat, în trecut, în urma impactului unui asteroid care s-a prăbuşit pe Marte. Aceste resturi pot să călătorească în spaţiu timp de milioane de ani înainte de a cădea pe Terra. Potrivit raportului întocmit de Meteoritical Society, "pe 18 iulie 2011, în jurul orei locale 02.00, o sferă de foc a fost observată de mai multe persoane în Valea uedului Drâa, la est de Tata, în Maroc".

"Unul dintre martorii oculari, Aznid Lhou, a spus că acea sferă a fost mai întâi galbenă, apoi a devenit verde, luminând toată regiunea şi spărgându-se, se pare, în două bucăţi". Aceiaşi martori au indicat, totodată, faptul că s-a produs un "dublu boom supersonic". Bucăţile de meteorit, ale căror greutăţi variază de la 1 gram la 987 de grame, au fost descoperite împrăştiate, la sfârşitul anului 2011, de nomazi, care le-au vândut apoi unor comercianţi. Aceştia le-au vândut apoi unor colecţionari privaţi şi unor muzee din lumea întreagă, la preţuri care au variat între 500 de dolari şi 1.000 de dolari pentru fiecare gram.

Valoarea acestui meteorit este astfel de 10 sau chiar 20 de ori mai mare faţă de cea a aurului. Un gram de aur se vinde cu aproximativ 56 de dolari. Carl Agee a subliniat faptul că meteoriţii provenind de pe Marte care cad pe Terra sunt observaţi, în medie, abia o dată la 50 de ani. Ultimul meteorit marţian prăbuşit pe Terra a fost observat în 1962, în Nigeria. În total, aproximativ 100 de meteoriţi de origine marţiană au fost descoperiţi pe Terra până în zilele noastre. Abia în anii 1980 ştiinţa a fost în măsură să determine originea acestor meteoriţi care conţin mici buzunare de gaz atmosferic, captive în interiorul rocii.

Aceste gaze sunt eliberate prin încălzirea rocii în laborator, cu scopul de a-i analiza compoziţia, care, în acest caz, este identică cu analizele şi măsurătorile efectuate de diverse sonde spaţiale ce au ajuns pe Marte sau au zburat pe orbita ei. "Toate planetele din sistemul nostru solar, precum Venus, Marte şi Terra, au atmosfere diferite şi unice. Sunt un fel de amprente digitale ale fiecărei planete", a explicat Carl Agee.

Meteoriţii marţieni şi lunari sunt rari. Cei mai mulţi meteoriţi provin din centura de asteroizi, o regiune a sistemului nostru solar situată între Marte şi Jupiter. La sfârşitul anului 2011, Meteoritical Society repertorizase 41.600 de meteoriţi. Numărul acestor corpuri cereşti creşte cu aproximativ 1.500 în fiecare an.

0 comentarii:

Arată emoticoane