Un glob mare intr-un blog mic !!!

marți, 6 decembrie 2011

Fizician Stephen Hawking

Stefan | 16:00 |

.
Controversatul fizician Stephen Hawking povesteşte, într-un interviu acordat ziarului american "New York Times", când s-ar întoarce în timp şi îi sfătuieşte pe oamenii cu disabilităţi să nu-şi îngrădească spiritul.

Recent, fiica omului de ştiinţă, Lucy Hawking, şi un fizician de la Universitatea din Arizona, Paul Davies, au lansat un concurs, în care îi provoacă pe şcolari să le scrie extratereştrilor. Totuşi, anterior, Hawking a declarat că pământenii nu ar trebui să contacteze formele de viaţă extratereste.

"Mai demult am spus că ar fi o idee proastă să contactăm extratereştrii, pentru că ar putea să fie atât de avansaţi în comparaţie cu noi, încât este foarte probabil să nu supravieţuim experienţei. Competiţia "Dear aliens" (Dragi extratereştri) pleacă de la alte premise. Se presupune că o formă de viaţă extraterestră a luat deja legătura cu noi, iar noi le răspundem. Competiţia le cere copiilor să fie creativi şi să se folosească de ştiinţă ca să le explice viaţa extratereştrilor. Cred că este o întrebare interesantă pentru copii, pentru că îi stimulează să se gândească la rasa umană şi la la planeta noastră ca la un întreg. Le cere tinerilor să ne definească şi să explice realizările oamenilor", spune omul de ştiinţă britanic, citat de ziarul american.

În plus, el arată că boala de care suferă (scleroză laterală amiotrofică) l-a învăţat să nu se compătimească, pentru că "altora le-a mers mult mai rău".

"Sunt norocos că lucrez în fizica teoretică, unul din puţinele domenii în care dizabilitatea nu este un handicap grav. Sfatul meu pentru cei cu dizabilităţi este să se concentreze pe ceea ce pot să facă şi să nu regrete lucrurile cu care nu interferează. Să nu aveţi un spirit handicapat", îi sfătuieşte Hawking pe oameni.

Legat de cel mai mare accelerator de particule, Large Hadron Collider (LHC), din Elveţia, fizicianul spune că, peste doi ani, când LHC va funcţiona la capacitate maximă, va genera de cinci ori mai multă energie decât celelalte acceleratoare de particule. "Putem numai să ghicim ce ne va oferi, însă experienţa ne spune că vom găsi ceva la care nu se aşteptăm. Atunci devine fizica interesantă, când învăţăm ceva nou despre univers."

Dacă s-ar putea întoarce în timp, Stephen Hawking ar vrea să călătorească în 1967, la naşterea primului fiu, Robert. "Cei trei copii ai mei mi-au adus multe bucurii", mărturiseşte omul de ştiinţă.

Stephen Hawking (69) este un fizician englez, considerat unul din cei mai mari cosmologi contemporani. În prezent, Hawking este profesor la catedra de Matematică, la Universitatea Cambridge.

2 comentarii: